Verbeteringen in nieuwe versie DigiD; storing voorbij - ElsevierFiscaal.nl - Administratiekantoor Kamp BV

DigiD kampte maandag met een storing waardoor gebruikers niet kunnen inloggen. De storing had te maken met de lancering van een nieuwe versie van DigiD. De nieuwe versie bevat een aantal verbeteringen en wijzigingen om gemakkelijker en veiliger in te kunnen loggen bij de overheid.

Gebruiksvriendelijker en toegankelijker

Zo kan er een minimum zekerheidsniveau worden ingesteld, zodat alleen nog maar met behulp van een sms-code kan worden ingelogd, bovenop gebruikersnaam en wachtwoord. Bovendien is de nieuwe DigiD langer geldig: 3 jaar in plaats van 1,5 jaar. Alle aanpassingen:

Makkelijkere formulieren

Bij alle formulieren worden duidelijke processtappen getoond, zodat u weet hoe ver u bent en wat u in een bepaalde stap moet doen. Ook zijn de foutmeldingen en helpteksten verbeterd.

Daarnaast zijn een aantal formulieren vereenvoudigd. Een belangrijke vereenvoudiging van het inlogscherm is dat u nog maar op één pagina uw gebruikersnaam en wachtwoord hoeft in te vullen waar dat voorheen nog twee aparte pagina’s waren.

Instellingen wijzigen in MijnDigiD

Via Mijn DigiD (voorheen Mijn gegevens) kunt u alle instellingen van uw DigiD aanpassen en nieuwe mogelijkheden activeren. In Mijn DigiD vindt u ook een overzicht van uw DigiD gebruik in de afgelopen periode.

Herstellen DigiD eenvoudiger

Als u uw wachtwoord vergeet kunt u uw wachtwoord herstellen zonder dat u opnieuw uw DigiD hoeft aan te vragen. Deze functie is flink onder handen genomen en wordt beter onder de aandacht gebracht.

DigiD voldoet aan de Webrichtlijnen van de overheid. Hiermee is DigiD goed toegankelijk voor mensen met een beperking. Een andere maatregel om DigiD toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden is de mogelijkheid om te kiezen voor gesproken sms-codes. U wordt dan bij het inloggen automatisch gebeld door DigiD waarna de sms-code wordt voorgelezen.

Minimum zekerheidsniveau instellen

Als u een DigiD met sms-functie heeft kunt u in de vernieuwde ‘Mijn DigiD’ aangeven dat u altijd wilt inloggen met een sms-code. Ook als de webdienst dat niet vereist. Hiermee kunt u uw DigiD veiliger maken. Mocht iemand anders ooit uw gebruikersnaam en wachtwoord in handen krijgen, dan kan die persoon er niet mee inloggen omdat er ook nog om een sms-code wordt gevraagd.

Oude DigiD vervalt na activeren van nieuwe DigiD

Als u opnieuw uw DigiD aanvraagt, vervalt de oude DigiD pas nadat u uw nieuwe DigiD heeft geactiveerd. Dit voorkomt dat door een ongeoorloofde aanvraag iemand anders uw DigiD onbruikbaar maakt.

Langer geldig

De overheid heeft besloten de problemen rond DigiD aan te pakken, nadat in oktober vorig jaar tal van problemen aan het licht werden gebracht. Alle overheidsinstellingen die gebruikmaken van DigiD zullen jaarlijks aan een test worden onderworpen. Hierbij wordt onder meer de veiligheid van het netwerk, het besturingssysteem en de applicaties in kaart gebracht.