Tweede huis steeds populairder als extra inkomstenbron

Steeds meer mensen zien een tweede huis als een rendementsvolle investering, zo blijkt uit het groeiende aantal bezoekers van de jaarlijkse beurs Second Home International. Deze wordt van 28 tot en met 30 maart gehouden in de Utrechtse Jaarbeurs.

Huis

De meeste kopers van een tweede huis willen hun spaargeld actief benutten en er rendement uit halen. “Beleggen op de beurs is te riskant en sparen levert door de lage rentes weinig op. Een tweede huis is een waardevaste bestemming en door de crisis zijn veel prijzen binnen handbereik gekomen,” licht Henkjan Prins, exhibition manager van Second Home International, toe.

Passie

De zoektocht naar een tweede huis begint wel altijd met passie voor een land of regio. Toplanden voor een tweede huis zijn Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Turkije en Oostenrijk. Ook Nederland biedt interessante mogelijkheden.

Verhuurrendement

Potentiële kopers gebruiken hun tweede huis vooral voor de eigen vakanties, maar steeds vaker verhuren zij hun huis, met name in het hoogseizoen. “Dat levert ze een aardig extra inkomen op, door verhuurrendementen van 4 tot 8%. Een deel van deze groep koopt zelfs specifiek voor dat rendement. Ook belastingtechnisch gezien is verhuren een interessante bron van inkomsten. In het laag- en middenseizoen verblijft de koper er zelf of verhuurt zijn huis aan derden.” Ongeveer een kwart van de kopers van een tweede huis wil een langere periode in het buitenland verblijven, maar wel het eigen huis in Nederland aanhouden. “Denk bijvoorbeeld aan mensen die op weg zijn naar hun pensioen en een tweede woning willen kopen voor eigen gebruik. Zij willen de woning niet verhuren, maar wel familieleden en vrienden ruimschoots laten meegenieten.”

Voorlichting

Potentiële kopers moeten zich steeds goed afvragen wat ze met hun tweede huis willen, benadrukt Prins. Gebruiken als tweede huis, permanent wonen of een combinatie van eigen vakantie of verhuur? “Het is belangrijk dat mensen zich van tevoren goed laten voorlichten over de fiscale en juridische regels en aankoopprocedures in het betreffende land.