Tarieven freelancers gestegen, bij salarisadministrateurs gedaald - Administratiekantoor Kamp BV

Terwijl freelancers in een jaar tijd gemiddeld 29% meer zijn gaan verdienen, zakte het uurtarief van salarisadministrateurs juist met 23%, van gemiddeld 60 euro naar 46 euro.

Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door ondernemersplatform Hoofdkraan.nl op basis van 37.000 offertes in de afgelopen twee jaar. In een jaar tijd is het gemiddelde uurtarief gestegen van 42 euro naar 54 euro per uur. De tariefstijging lijkt gerelateerd te zijn aan de groeiende vraag naar kwaliteit.

Logo-ontwerpers zijn 55% meer gaan verdienen, van 45 euro vorig jaar naar 70 euro dit jaar. Websitebouwers zijn 26% meer gaan verdienen, vertalers vragen 17% meer en marketeers zijn 32% duurder geworden.

Behalve salarisadministrateurs zijn ook andere freelancers minder gaan verdienen; in de software ontwikkeling is een lichte daling van 3% te zien. Ook freelancers gespecialiseerd in klantrelatiebeheer hebben hun gemiddelde uurtarief verlaagd van 59 euro naar 56 euro, een daling van 5%.

De tarieven tonen aan dat een freelancer in Zeeland met 61 euro gemiddeld het meeste vraagt, terwijl in Limburg de prijs met 42 euro het laagst ligt. In de Randstad ligt het gemiddelde rond de 54 euro.

Volgens directeur Floor Poot van Hoofdkraan.nl worden de prijsstijgingen vooral veroorzaakt door de vraag naar kwaliteit. ‘De crisis heeft behoorlijk huisgehouden onder de freelancers, maar we zien nu dat de goedkopere freelancer uit de markt valt doordat er meer op kwaliteit dan op prijs wordt geselecteerd. Voorgaande jaren moest de freelancer een opdracht voor een dubbeltje uitvoeren, maar langzamerhand wordt het neefje van de buurman weer vervangen door professionele freelancers met kwaliteit.’

Waar Noord-Holland vorig jaar de duurste provincie leek, is het nu het minst voordelig een freelancer in Zeeland te vinden. Overijssel en Groningen zijn van hun gedeelde laatste plaats gekomen. Deze positie wordt nu bemand door Limburg. Ondanks dat de verhoudingen veranderd zijn, is vast te stellen dat in elke provincie de uurtarieven zijn gestegen.