Pensioenfondsen maken hoge kosten - Administratiekantoor Kamp BV

Van de premies die pensioenfondsen ontvangen gaat 20 procent op aan uitvoeringskosten en vermogensbeheer.

 

Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau LCP Netherlands onder 219 pensioenfondsen. Bij de onderzochte fondsen komt dat neer op 5 tot 6 miljard euro per jaar, staat in het dinsdag verschenen onderzoek.

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA wil dat de pensioenfondsen openheid geven over hun kosten. De Kamer drong daar al eerder op aan. Omtzigt gaat schriftelijke vragen stellen aan staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken). Hij wil weten welke fondsen het goed doen en welke minder presteren. Ook PvdA-Kamerlid Roos Vermeij heeft vragen gesteld aan De Krom. Ze wil weten of die de kosten redelijk vindt.

Omtzigt roept de pensioenfondsen op hun kosten omlaag te brengen. Als de kosten met de helft dalen, zouden de pensioenuitkeringen op termijn met 7 procent omhoog kunnen. Dat percentage komt overeen met de korting die een aantal fondsen volgend jaar moet doorvoeren omdat hundekkingsgraad te laag is.

Een woordvoerder van de Pensioenfederatie, de koepel van pensioenfondsen, noemt het appels met peren vergelijken om de kosten die de fondsen maken af te zetten tegen de premies die ze ontvangen. Ze moeten volgens hem worden vergeleken met de vermogens van pensioenfondsen. Dan gaat hem maar om 0,5 procent, of nog minder. De kosten worden namelijk vooral gemaakt voor het vermogensbeheer. Daarvan profiteren niet alleen de mensen die premie betalen, maar ook gepensioneerden en ‘slapers’, deelnemers die geen premie meer betalen.

Volgens de woordvoerder van de Pensioenfederatie proberen de fondsen waar mogelijk hun kosten omlaag te brengen. Maar een verlaging met de helft lijkt hem niet realistisch.

De woordvoerder onderstreept dat bij de verzekeraars de kosten 2,3 procent van het vermogen bedragen. Dat is dus een een stuk hoger dan bij de pensioenfondsen. Ook Omtzigt wijst hier op.