Nederland route voor belastingontwijking - Administratiekantoor Kamp BV

Multinationals sluisden in 2011 zeker 57 miljard euro van en naar Nederland, zonder veel belasting te betalen. Google, IBM en ENI sluisden de meeste bedragen door Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Multinationals

De grootste multinationals ter wereld hebben sinds 2005 honderden nieuwe fiscale constructies in Nederland opgezet. De Volkskrant onderzocht de jaarverslagen van de honderd grootste wereldwijd opererende ondernemingen en hun Nederlandse dochterbedrijven. Uit het onderzoek komt naar voren dat 91 van de 100 grootste bedrijven actief zijn in Nederland.

Tax Rulings

De bedrijven hebben vertrouwelijke afspraken gemaakt met de Nederlandse Belastingdienst en betaalden tussen de 0 en 5 procent belasting over het geld dat zij van en naar Nederland boekten. Staatssecretaris Weekers moet zich woensdag in de Tweede Kamer verantwoorden over de belastingroutes.

Ook bedrijven die in handen zijn van de Franse overheid, hebben zich vanwege het belastingklimaat in Nederland gevestigd schrijft het FD woensdag.

Belastingindustrie

Naar schatting duizend mensen werken in en rond de belastingindustrie, en de geschatte opbrengsten voor Nederland zijn ongeveer 1 miljard euro.