Huizenprijzen dalen ook in 2013 - Administratiekantoor Kamp BV

De prijzen van koopwoningen zullen dit en volgend jaar blijven dalen en het aantal verkochte huizen zal laag blijven. Dat blijkt uit het maandag gepubliceerde kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank.

Prijzendaling

De prijzen van bestaande koopwoningen dalen dit jaar naar verwachting gemiddeld 5 procent. Het merendeel hiervan, 3,8 procent, is al gerealiseerd. In 2013 wordt een verdere daling van 4 procent verwacht.

Aanmodderen

Doordat kopers de huidige vraagprijzen niet willen of kunnen betalen, en verkopers de vraagprijs maar mondjesmaat verlagen blijft de woningmarkt aanmodderen. Het aantal verkochte woningen zal gelijk blijven, terwijl het aanbod groeit. Net als dit jaar wisselen naar verwachting volgend jaar 113.000 huizen van eigenaar.

Invloed fiscaal beleid

In Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie zijn afspraken gemaakt over beperking van de hypotheekrenteaftrek. Maar volgens de Rabobank is de kans groot dat deze plannen na de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september worden aangepast.

Wel is het zo dat de meeste politieke partijen een of andere beperking van de belastingteruggave willen. De Rabobank verwacht daarom dat in het laatste kwartaal van dit jaar het aantal verkocht woningen weer iets zal toenemen, omdat kopers nog gebruik willen maken van het huidige fiscale beleid. In het tweede kwartaal nam de huizenverkoop ook toe, omdat gevreesd werd voor een verhoging van de overdrachtsbelasting per 1 juli.