FNV wil toch pensioenopbouw van 2 procent - Administratiekantoor Kamp BV

De FNV lobbyt bij Tweede Kamerleden om het pensioenakkoord dat de sociale partners met het kabinet hebben gesloten flink aan te passen. Het pensioenplan wordt maandag in de Kamer behandeld.

FNV wil toch pensioenopbouw van 2 procent

Foto: ANP Xtra

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg zegt het merkwaardig te vinden dat de FNV zo duidelijk afstand neemt van het pensioenakkoord dat ze zelf mede heeft gesloten. ‘Je vraagt je af wat die akkoorden met de sociale partners nog waard zijn,’ zegt hij.
Het FNV-bestuur doet een dringend beroep op de pensioenwoordvoerders in de Kamer om te zorgen dat er meer geld beschikbaar komt voor de pensioenopbouw. In het akkoord van kabinet, bonden en werkgevers is afgesproken dat de jaarlijkse pensioenopbouw wordt verlaagd van 2,25 procent naar 1,85 procent van het inkomen. Het kabinet wilde aanvankelijk de pensioenopbouw verlagen naar 1,75 procent, maar na verzet van de sociale partners legde het 250 miljoen euro op tafel om die maatregel te verzachten.

 

Meer geld nodig

Bonden en werkgevers zeiden vorige week in een hoorzitting al dat hun ambitie een pensioenopbouw van 2 procent blijft. Daarvoor is veel meer geld nodig dan de beschikbare 250 miljoen. De FNV wijst in haar mail aan Kamerleden op financiële meevallers, hoewel het Centraal Planbureau heeft gezegd dat die er niet zijn.
De toezichthouders De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten hebben al laten weten de manier waarop het opbouwpercentage wordt opgetrokken van 1,75 naar 1,85 erg ingewikkeld en ondoorzichtig te vinden. Het is nog onduidelijk of er voldoende steun voor bestaat in de Kamer.