FNV accepteert geen aantasting WW - Administratiekantoor Kamp BV

De vakcentrale FNV gaat voorlopig alleen onderhandelen met de werkgevers en pas daarna met het kabinet. Verslechteringen van WW en ontslagrecht zijn niet bespreekbaar.

FNV accepteert geen aantasting WW

FNV-voorzitter Ton Heerts heeft dat maandag gezegd na een bijeenkomst van de Federatieraad, waarin de 18 FNV-bonden zijn vertegenwoordigd. De Federatieraad stelde de onderhandelingsruimte van Heerts vast voor het sociaal overleg met kabinet en werkgevers.

Volgens Heerts betekent dit dat er over WW en ontslagrecht wel te praten valt, maar alleen als dit tot verbeteringen leidt.

Het lijkt nu erg moeilijk te worden om tot een sociaal akkoord met het kabinet te komen. Het kabinet wil de WW-duur fors terugbrengen. Dit moet een bezuiniging van ruim 1 miljard euro per jaar opleveren. Het kabinet wil wel over alternatieven praten, maar het bezuinigingsbedrag moet wel gehaald worden.

Heerts heeft geen boodschap aan de financiële doelstelling van het regeerakkoord. ,,Het gesprek met het kabinet kan best wel eens kort gaan duren”, schat hij in. ,,Het wordt in elk geval heel moeilijk. Het kabinet heeft het vrijdag nog extra moeilijk gemaakt door een nieuwe bezuiniging van meer dan 4 miljard af te spreken. Dat was dom.”

Maar voor met het kabinet te overleggen, gaan de FNV met de andere bonden eerst onderhandelen met de werkgevers. Heerts zegt niet te kunnen inschatten hoe lang dat zal duren. Hij laat zich niet op een datum vastpinnen, terwijl het kabinet uitgaat van een sociaal akkoord rond 1 april. ,,Ik heb niks met datumfetisjisme”, aldus de FNV-voorzitter.