Economen: woonakkoord gaat niet ver genoeg - Administratiekantoor Kamp BV

De maatregelen van het kabinet gaan niet ver genoeg om de woningmarkt uit het slop te trekken, aldus een ruime meerderheid van het economenpanel Me Judice.

Woonakkoord

De moeizaam overeengekomen maatregelen van het kabinet variëren van een verlaging van de btw op renovatie, verhoging van huurprijzen en een verhuurdersheffing voor woningcorporaties.

Huurprijzen

Het woonakkoord zal de komende twee jaar niet tot een merkbaar herstel gaat leiden, in termen van stabilisering van huizenprijzen, meer woningtransacties en bouwactiviteiten. Een verhoging van de huurprijzen zal de doorstroming op de huizenmarkt wel stimuleren, maar het effect zal zeer beperkt zijn, aldus het panel wat bestaat uit ongeveer 50 economische deskundigen, onder wie Piet Eichholtz, Lans Bovenberg en Sylvester Eijffinger.

Kritiek

“Het pakket is chaotisch en onbegrijpelijk. Waarom terugbetalen met een lineaire hypotheek waarbij de lasten het hoogst zijn op het moment dat je je dat het minst kunt veroorloven”, vraagt econoom Charles van Marrewijk zich af. “Het zijn nog geen grote hervormingen, maar het zijn wel stappen in de goede richting. De tweede lening voor de hypotheek is een ongelukkig onderdeel van het pakket”, zegt zijn collega Kees Goudswaard.

De ‘Blok-hypotheek’

De Volkskrant berekende vrijdag dat kopers die voor een hypotheek kiezen die nu door minister Stef Blok (Wonen) mogelijk wordt gemaakt, in de eerste periode weliswaar 100 euro kunnen besparen op hun maandlasten, maar op termijn 60.000 euro duurder uit zijn dan kopers die hun annuïteitenhypotheek volledig aflossen.