CBS: ouderen steeds vaker werkloos - Administratiekantoor Kamp BV

Ouderen die graag willen werken, slagen er steeds vaker niet in om een baan te vinden. Het aandeel ouderen zonder baan dat wil werken ruim anderhalf keer zo hoog als tien jaar geleden.

Van 55 tot 65 jaar

Vorig jaar waren er 143.000 ouderen van 55 tot 65 jaar die geen werk voor 12 uur of meer per week hadden, maar dat wel zouden willen. Dat waren er 21.000 meer dan een jaar eerder, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Versobering van regelingen

Door de versobering van regelingen om eerder te stoppen met werken zijn er de laatste jaren steeds meer 55- tot 65-jarigen actief op de arbeidsmarkt. Het aandeel 60- tot 65-jarigen dat werkt is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. In 2012 nam het verder toe naar 1,1 miljoen. De helft van de ouderen die werk wilden gold echter als werkloos, stelt het statistiekbureau. Tien jaar geleden was dat nog een derde.

Ontslagrecht

Het kabinet wil volgend jaar het ontslagrecht versoepelen. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank pleitte vrijdag om ouderen te beschermen en het ontslagrecht alleen te versoepelen voor jongeren.