BPM aangiften import auto's - Administratiekantoor Kamp BV

Nieuwe werkwijze BPM aangiften bij parallel geïmporteerde auto’s per 1 juli

30 juni 2011

De nieuwe werkwijze Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) bij aangiften van parallel geïmporteerde auto’s gaat op 1 juli in. Het gevolg is een snellere afhandeling van de invoerprocedure.

De Belastingdienst geeft voortaan direct na betaling van het aangegeven BPM-bedrag het ‘fiscaal akkoord’. Dit akkoord is een signaal aan de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW), dat zij voor het voertuig een kentekenbewijs mogen afgeven.

Binnen 6 maanden

Met de nieuwe procedure krijgen particulieren en ondernemers die een auto (parallel) importeren – voorafgaand aan de controle of er een naheffingsaanslag moet worden opgelegd – het ‘fiscaal akkoord’ van de Belastingsdienst. Als de aangifte voor verdere controle is geselecteerd, krijgt men hiervan bericht. En kan er een naheffingsaanslag worden opgelegd. De Belastingdienst streeft ernaar deze naheffingsaanslag binnen 6 maanden na de aangifte op te leggen.

Bij aangiften waarbij een verhoogd risico bestaat dat de belasting niet betaald wordt, moet degene die de auto inporteert eerst de aangifte en de naheffingsaanslag betalen, voordat de Belastingdienst het ‘fiscaal akkoord’ afgeeft.