Blok: geen geld voor soepeler hypotheekregels - Administratiekantoor Kamp BV

Er is geen geld om de hypotheekregels te versoepelen. Alle extra mogelijkheden, zoals langere looptijden en of deels niet aflossen, kosten geld en dat is er niet. Dat zei minister Stef Blok (Wonen) vrijdag na de ministerraad.

Consequenties

De verplichting om per 1 januari 2013 bij nieuwe hypotheken minimaal volgens een annuïtair schema af te lossen, zorgt voor een tweedeling op de woningmarkt die het vooral koopstarters moeilijk maakt. De Eerste Kamer vroeg de consequenties van het versoepelen van de hypotheekvoorwaardente te laten zien. “Een generieke verlenging van de aflostermijn van 30 naar 35 jaar leidt tot een budgettaire derving die oploopt naar structureel 1,8 miljard euro”, zo hield de minister de Senaat vrijdag per brief voor.

Solide belastingstelsel

Bij een generieke verlenging van de aflostermijn naar 40 jaar loopt die derving zelfs op naar structureel 3,6 miljard”, waarschuwt hij. “De ingezette hervorming van de koopwoningmarkt wordt daardoor verkleind, hetgeen een minder solide belastingstelsel en grotere risico’s voor consumenten en kredietaanbieders tot gevolg kan hebben.” Blok ziet de discussie met de Senaat toch met vertrouwen tegemoet.

Volgens vicepremier Lodewijk Asscher moeten er nu eenmaal stap voor stap meerderheden worden verworven voor bepaalde kabinetsplannen.