Blauwe envelop Belastingdienst verdwijnt - Administratiekantoor Kamp BV

Vanaf 2016 zal de aanslag voor de inkomstenbelasting eerder vastgesteld worden. In de meeste gevallen zal dit ook de definitieve aanslag zijn. Dit zal voor meer zekerheid zorgen. De blauwe envelop zal vrijwel geheel verdwijnen.

 

De blauwe envelop

Fiscalisten hebben een positief beeld over het wetsvoorstel van staatssecretaris Weekers. ‘Iedere burger krijgt zijn eigen internetportaal. Daar kan hij zijn informatie aanpassen, of om een herziening vragen. Dat gaat informeler, soepeler en sneller dan nu’ zegt Arjo van Eijsden, partner van EY.

Navorderingstermijn

De navorderingstermijn voor mensen die te goeder trouw een fout maken, gaat van vijf jaar naar 3 jaar. Nieuw hierbij is echter dat de fiscus niet meer een ‘nieuw feit’ hoeft aan te voeren. Navordering is ook mogelijk als de belastingplichtige wist of behoorde te weten dat een aanslag onjuist was.

Bezwaar

Volgens Frank Werger, fiscalist bij PwC, zal er geen stortvloed aan bezwaren ontstaan. De inspecteur zal namelijk niet extra navorderingen opeens gaan heffen. Daarnaast vindt Werger het wetsvoorstel wel goed voor de belastingmoraal. Mensen die te kwader trouw zijn, zullen langer achtervolgd worden. Hierbij zal de navorderingstermijn van vijf naar twaalf jaar gaan.