Belastingdienst kijkt mee met politiecamera's

De Belastingdienst heeft een convenant gesloten met de politie om mee te mogen kijken met zogenoemde anpr-camera’s. Deze camera’s zijn bedoeld om onder andere criminelen op te sporen, maar de Belastingdienst wil bekijken of mensen bijvoorbeeld privé rijden met een zakelijke auto.

Politiecamera’s

Met de anpr-camera’s kan de politie automatisch de kentekens van passerende auto’s registreren en opslaan. De Belastingdienst wil ook toegang tot het camerasysteem en heeft daarvoor met de politie een convenant getekend, zo blijkt uit een document dat de overheid zelf heeft gepubliceerd en waarover onder meer GeenStijl heeft gepubliceerd.

verkeerscontrole

Convenant

In het convenant zegt de Belastingdienst de gegevens die de anpr-camera’s verzamelen te willen gebruiken voor de uitvoering van diverse wetten, waaronder die op het gebruik van een auto van de zaak voor privé-doeleinden. Bovendien wil de Belastingdienst weten of er voor de auto’s die door de camera’s zijn geregistreerd wegenbelasting is betaald.

De anpr-camera’s staan langs snelwegen, onder meer om de drukte op die wegen te meten en in sommige gevallen ook voor trajectcontrole. Weblog Sargasso publiceerde vorig jaar een lijst met bekende anpr-camera’s op Nederlandse wegen. Naast de toepassing voor de Belastingdienst wil minister Ivo Opstelten de camera’s graag gebruiken voor opsporing. Daarover gaat de Tweede Kamer op 5 november debatteren. Het is onbekend of het parlement wist van het vorige maand getekende convenant tussen de politie en de Belastingdienst.

Bron : Tweakers.net