Aantal faillissementen loopt op - Administratiekantoor Kamp BV

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is in de  maand juli opgelopen  tot 779, ruim 100 meer dan in de voorgaande maand.  Dat heeft het  Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag  bekendgemaakt.

Handel en bouw

Vooral in de handel (224) en de bouwnijverheid (92) gingen er veel  ondernemingen over de kop. Het aantal faillissementen in de bouw was wel  lager dan in de voorgaande maanden. “In de bouw is al 4 maanden op rij  sprake van een daling, een duidelijk lichtpuntje. Het zijn er nog wel  fors meer dan in de goede jaren”, vertelt een woordvoerder van het CBS.

Kwakkelende huizenmarkt

Bij de handelsondernemingen gingen er juist meer bedrijven bankroet  vergeleken met de maanden ervoor, vooral bij de meubelzaken,  elektronicawinkels en kledingzaken. “Winkeliers zuchten en steunen  onder het lage consumentenvertrouwen, de dalende koopkracht van mensen  en de kwakkelende huizenmarkt”, aldus de zegsman. Ook de horeca blijft  daardoor volgens hem in zwaar weer zitten.

Hoogste aantal ooit

Het aantal uitgesproken faillissementen in een maand is afhankelijk  van het aantal zittingsdagen van de rechtbank en kan daardoor sterk  schommelen. Daarom wordt doorgaans gekeken naar het voortschrijdend  driemaandsgemiddelde. Dat kwam liep in juli verder op tot 751, van 722  in juni.

Vorige maand werd bekend dat er in de eerste helft van dit jaar bijna  5000 bedrijven waren omgevallen, het hoogste aantal ooit. Over heel  2012 telde het CBS bijna 7400 faillissementen. ,,Het moet wel heel raar  lopen als we daar dit jaar niet overheen gaan”, stelt de  CBS-woordvoerder. Het CBS heeft eenmanszaken niet meegerekend in zijn cijfers.