'Zwangere zzp'er kan belasting terugvragen' - Administratiekantoor Kamp BV

Vrouwelijke zzp’ers die belasting hebben betaald over hun zwangerschapsuitkering, kunnen de fiscus vragen hun aanslag te verminderen.

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) antwoordt dat op vragen van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks.
Volgens de vereniging van belastingadviseurs Noab hebben veel vrouwelijke zzp’ers ten onrechte belasting betaald over hun uitkering. De uitkering werd volgens Noab ten onrechte als inkomen gezien.
Weekers spreekt daarover zijn verbazing uit omdat wat hem betreft altijd duidelijk is geweest dat zwangerschapsuitkeringen van een inkomensverzekeraar niet belast worden voor de loon- en inkomstenbelasting. De verzekeraars hebben dat ,,voor zover mij bekend” ook altijd zo opgevat, aldus de VVD-staatssecretaris, die er aan toevoegt: ,,Het bevreemdt mij daarom als adviseurs deze uitkeringen in aangiften van hun klanten als inkomen hebben opgegeven.”
Maar dat neemt allemaal niet weg dat vrouwelijke zzp’ers die hun zwangerschapsuitkering opschreven als loon in de belastingaangifte, net als alle andere belastingplichtigen tot vijf jaar na het belastingjaar de inspecteur van de belastingdienst kunnen vragen de aanslag te verminderen.