Wiegel: haal zzp-plannen uit regeerakkoord - Administratiekantoor Kamp BV

Hans Wiegel, oud-leider van de VVD, vindt dat het kabinet af moet zien  van de plannen die leiden tot lastenverzwaring van zelfstandigen zonder  personeel (zzp’ers). De lastenverzwaring zou worden veroorzaakt door  afschaffing van aftrekposten voor zzp’ers.

Faillissementen

Wiegel vreest veel faillissementen als de belastingmaatregel van zo’n  500 miljoen in 2015 wordt doorgevoerd. Dat zegt hij in een gesprek met De Telegraaf vrijdag.

Maatregel

VVD en PvdA zoeken naar oplossingen om het begrotingstekort te  dichten. Het kabinet kondigde aan in 2014 voor zes miljard euro te  bezuinigen. In eerste instantie maakte de afschaffing van de zelfstandigenaftrek deel uit van het  bezuinigingspakket in 2014, maar de maatregel bleek op korte termijn te  ingewikkeld.

Afschaffing van de  zelfstandigenaftrek

Wiegel meent dat het kabinet het voornemen tot afschaffing van de  zelfstandigenaftrek uit het ‘in elkaar geflanste regeerakkoord’ moet  halen. Hij prijst zzp’ ers, die de ‘gok wagen’ om zelfstandig te gaan  werken. Die worden volgens hem nu ‘in moeilijkheden’  gebracht.

Bezuinigingspakket

De regeringscoalitie van VVD en PvdA is maandag begonnen aan het laatste deel   van de onderhandelingen over het bezuinigingspakket en de begroting  voor volgend jaar. Beide stukken worden op Prinsjesdag  gepresenteerd.