Wiebes nieuwe baas Belastingdienst

Koning Willem-Alexander heeft de Amsterdamse wethouder Eric Wiebes dinsdag benoemd tot staatssecretaris van Financiën. Om 14.00 uur zal hij op Paleis Noordeinde ter beëdiging door de koning worden ontvangen, aldus de RVD.

Wiebes

Wiebes had dinsdagochtend een officieel gesprek met premier Mark Rutte. Na afloop zei hij: ‘Het was een goed gesprek en we gaan het doen.’ Maandag lekte al uit dat VVD’er Wiebes de kandidaat was om de vorige week afgetreden staatssecretaris Frans Weekers op te volgen.

Na de beëdiging bij de koning gaat Wiebes naar het ministerie van Financiën voor een nadere kennismaking. Wiebes (1963) is in Amsterdam wethouder van Verkeer en Vervoer. Eerder werkte hij als topambtenaar op het ministerie van Economische Zaken. Als wethouder hield hij zich onder meer bezig met de Noord-Zuidlijn van de Amsterdamse metro. Vicepremier Lodewijk Asscher, een ex-collega van Wiebes als Amsterdams wethouder, noemde hem dinsdag ‘een leuke collega’.

Wiebes volgt Frans Weekers op die vorige week is opgestapt na een desastreus verlopen Kamerdebat waarin hij het parlement niet kon overtuigen dat hij in staat is de problemen bij de Belastingdienst op te lossen.