Weer optimisme bij ondernemers kleinbedrijf

Het Nederlandse ondernemersklimaat is volgens mkb-ondernemers de afgelopen 5 maanden aanzienlijk verbeterd. Het optimisme onder ondernemers in het kleinbedrijf neemt voor het eerst sinds maart 2012 weer toe. Dit meldde ING in een vrijdag gepubliceerd ondernemersbericht.

Kleine ondernemers

Kleine ondernemers (minder dan 50 werknemers) blijven nog wel terughoudend over de ingezette weg omhoog. Het middenbedrijf is aanmerkelijk positiever dan het kleinbedrijf. Gemiddeld verwacht een derde van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in de komende 12 maanden een verbetering van het Nederlandse ondernemersklimaat.

Niet in alle sectoren is sprake van een verbetering. Vooral ondernemers die actief zijn in de industrie en de zakelijke dienstverlening zijn positief gestemd. De horeca, die al enkele jaren hard wordt getroffen door economische tegenwind, verwacht daarentegen de weg omhoog dit jaar nog niet te vinden.

Index

De ondernemersindex van ING, een graadmeter voor de financiële resultaten van het midden- en kleinbedrijf, staat op 96 punten. Dat is 12 punten hoger ten opzichte van de meting in september 2013. Hiermee nadert de index de neutraalstand van 100, aldus de bank. Bij ondernemers in het middenbedrijf (50-250 werknemers) stijgt de index van 101 naar 111.