Weekers: systeem uitkering toeslagen op de schop - Administratiekantoor Kamp BV

Bendes uit Bulgarije plegen op grote schaal fraude met toeslagen en uitkeringen in Nederland. Staatssecretaris Weekers van financiën gaat de Tweede Kamer voorstellen om de manier waarop in Nederland toeslagen worden toegekend, drastisch te veranderen. Toeslagen pas uitbetalen na een grondige controle vooraf. Aanleiding is een reportage van KRO Brandpunt waarin fraude met zorg- en huurtoeslag door Bulgaren wordt blootgelegd.

Tienduizenden euro’s

In de reportage vertellen Bulgaren over georganiseerde reizen naar Nederland, bedoeld om fraude met toeslagen te plegen. Tientallen inwoners van het dorp Ivanski hebben inmiddels zo’n reis ondernomen. Eenmaal in Nederland, laten ze zich inschrijven op een adres in Dordrecht, Rotterdam of Tiel dat op naam staat van de organisatie. Vervolgens worden bankrekeningen geopend en huur- en zorgtoeslagen aangevraagd.

De deelnemers, vaak analfabete Roma, vertellen in de uitzending dat zij een vergoeding van enkele honderden euro’s kregen, waarna ze werden teruggebracht naar Bulgarije. De organiserende bende houdt de pasjes van de bankrekeningen in bezit en strijkt vervolgens tienduizenden euro’s op.

Controle

Op dit moment is het zo dat aangevraagde toeslagen na een oppervlakkige controle worden uitgekeerd. Maanden later kan pas definitief worden vastgesteld of dat al dan niet terecht was.

Langer wachten op toeslagen

De Belastingdienst moet nu bij fraude proberen de al betaalde toeslag terug te halen. Weekers wil de zaak omdraaien: eerst controleren en dan pas uitbetalen. Na die verandering zullen toeslagen pas uitgekeerd worden nadat is vastgesteld of de aanvrager daar recht op heeft. “Het nadeel is dat de goeden dan onder de kwaden moeten lijden en langer op hun geld moeten wachten. Maar ik denk dat het voor de houdbaarheid van het systeem belangrijk is dat het niet als pinautomaat kan worden gebruik”, zegt Weekers in KRO Brandpunt.

Kamervragen

De VVD wil Weekers dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer horen over zijn plannen. Ook de PVV dient vragen over de praktijken in.

Bekijk de reportage “Gratis geld uit Holland” van KRO Brandpunt: