VVD en PvdA houden vast aan begrotingsplannen - Administratiekantoor Kamp BV

De Tweede Kamer heeft kritisch gereageerd op de wijzigingen in het Deelakkoord, vooral omdat de lasten voor het bedrijfsleven stijgen. VVD en PvdA komen niet met verdere aanpassingen aan de begroting voor volgend jaar. Daarmee blijft in ieder geval ook volgend jaar het btw-tarief op 21 procent.

Opstappen

Tijdens het Kamerdebat over het akkoord van VVD en PvdA sloot CDA-leider Buma niet uit dat ministers van zijn partij opstappen als ze beleid voor de kiezen krijgen waar het CDA tegen is. Met name de hogere lasten in het akkoord voor het bedrijfsleven, 560 miljoen euro, zit CDA-vicepremier en minister van Economische Zaken Maxime Verhagen dwars.

Open voor briljante wijzigingsvoorstellen

De VVD staat, net als de PvdA, op zich open voor ‘briljante’ voorstellen om de begroting voor 2013 nog eens te wijzigen, aldus VVD-Kamerlid Mark Harbers woensdag. Maar het mag de gesprekken tussen VVD en PvdA niet doorkruisen.

Kinderopvang

Verschillende oppositiepartijen willen het akkoord tussen VVD en PvdA nog aanpassen, bijvoorbeeld door bezuinigingen op de kinderopvang terug te draaien. Maar veel illusies hoeven ze zich daarover niet te maken, bleek uit de antwoorden van Harbers. Hij zal bij elk voorstel kijken of de financiële dekking “deugdelijk en briljant” is. Bovendien mag

Forensentaks

Harbers zei dat VVD en PvdA enkele impopulaire maatregelen uit het Lenteakkoord van de Kunduzcoalitie hebben teruggedraaid, zoals de forensentaks en de langstudeerboete. Maar daar staan andere lastenverzwaringen tegenover. “Het ene zuur is vaak vervangen door het andere zuur.” Zo is de forensentaks vervangen door een verhoging van de assurantiebelasting.

Weekers waarschuwt constructies door verzekeringen voor 1 januari 2013 over te sluiten ten koste van de schatkist tegen te gaan en overweegt een naheffing.