Voorschotregeling AOW blijft voorlopig - Administratiekantoor Kamp BV

De voorschotregeling voor AOW’ers zal niet eerder worden afgeschaft dan nadat er duidelijkheid is over de uitwerking van de overbruggingsregeling, om te voorkomen dat er praktische inkomensverlies problemen ontstaan door de verhoging van de pensioenleeftijd per 1 januari 2013.

Deelakkoord

VVD en PvdA hebben in hun deelakkoord voor volgend jaar afgesproken dat in 2018 de AOW-leeftijd op 66 jaar staat, een jaar eerder dan tot nu toe de bedoeling was. In het Deelakkoorddat is afgesloten wordt de voorschotregeling afgeschaft, omdat die niet meer nodig is vanwege de nieuwe overbruggingsregeling. Dit schrijft staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Nota naar aanleiding van het verslag ‘Goedkeuringswet verhoging AOW-leeftijd’, die vandaag naar de Tweede Kamer is verstuurd.

Inkomensgat overbruggen

De voorschotregeling is bedoeld voor toekomstige AOW’ers die door de verhoging van de AOW-leeftijd per 2013 te maken krijgen met inkomensverlies. De regeling biedt de mogelijkheid om een voorschot op de AOW te krijgen om een eventueel inkomensgat te overbruggen.

De introductie van de overbruggingsregeling en de afschaffing van de voorschotregeling worden in onderling verband bezien.