'Van Dijkhuizen legt gevaarlijk dure rekening bij ondernemer' - Administratiekantoor Kamp BV

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn voorstander van een eenvoudiger belastingstelsel, maar vinden het verkeerd dat de commissie-Van Dijkhuizen een dure rekening neerlegt bij ondernemers. Vooral directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) worden hard geraakt in de voorstellen.

Ruggengraat bedrijfsleven

“Hun bedrijven, die vele honderdduizenden mensen werk geven, vormen de ruggengraat van het Nederlandse bedrijfsleven en kenmerken zich door continuïteit. Het ontmoedigen van ondernemerschap is een levensgevaarlijke weg voor de Nederlandse economie”, aldus voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisaties VNO-NCW, mede namens MKB-Nederland.

Winst investeren

De plannen van Van Dijkhuizen beperken de DGA’s juist in hun mogelijkheden om uit hun winst te investeren en te groeien, aldus de ondernemingsorganisaties.

Inkomen ‘gebruikelijk loon’

Ook het inkomen van de directeur-grootaandeelhouders wordt door de voorstellen beknot. Fiscalisten vermoeden dat de commissie zich rijk rekent als de dga’s minder korting krijgen op hun ‘gebruikelijk loon’ in box 1 voor de inkomstenbelasting, meldt het FD. Directeuren-grootaandeelhouders met personeel moeten voor hun eigen gebruikelijk loon het inkomen nemen van de bestbetaalde werknemer. Waar maar 10% vanaf mag worden getrokken in plaats van de huidige 30%.

Toeslagen
De ondernemingsorganisaties vinden het plan voor een eenvoudiger belastingstelsel goed voor de economie en de werkgelegenheid. En het kan een doorbraak op de woningmarkt betekenen. Wel gaat Van Dijkhuizen niet ver genoeg in het opruimen van de kerstboom van toeslagen en heffingskortingen, stellen zij.

Ook lastenverlichting
Voor de financiering zijn een hogere btw en inperking van de zelfstandigenaftrek voor de ondernemers niet aan de orde. VNO-NCW en MKB-Nederland zien, naast het stoppen met rondpompen van geld, meer in het snijden in de uitgaven. De invoering van een dergelijke belastingherziening moet daarbij ook gepaard gaan met lastenverlichting, aldus de ondernemingsorganisaties.