Uitgelekt Belastingplan 2013: hypotheekrenteaftrek alleen bij aflossing - ElsevierFiscaal.nl - Administratiekantoor Kamp BV

Hypotheekrenteaftrek is alleen nog mogelijk bij daadwerkelijke maandelijkse aflossingen en niet meer bij hypotheken met een fictieve aflossing, waarbij de echte aflossing wordt uitgesmeerd.

Nieuwe hypotheken

De beperking van de hypotheekrenteaftrek geldt alleen voor nieuwe hypotheken en geldt vanaf 1 januari 2013. Voor bestaande hypotheken verandert er niets. Dat meldt de Volkskrant die in bezit is van het vertrouwelijke Belastingplan 2013, dat staatssecretaris Weekers op Prinsjesdag onthult.

Bij het oversluiten van een hypotheek geldt het nieuwe regime alleen voor het bedrag dat extra wordt geleend.

Per 1 januari

Het plan om alleen nog de rente van nieuwe annuïtaire en lineaire hypotheken te aftrekbaar houden per 1 januari, moet door de nieuwe Tweede Kamer kamer worden goedgekeurd, na de verkiezingen. Het huidige plan zorgt voor een besparing van 5,4 miljard euro, de nieuwe kabinetsformatie kan er veranderingen in aanbrengen, maar dat moet dan voor 1 januari.

Woningmarkt op slot

Banken en verzekeraars waren na het afsluiten van het Lenteakkoord al bang dat de inperking hierop zou uitdraaien. Ze vrezen dat hierdoor de woningmarkt verder op slot wordt gezet.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus noemt de uitwerking van het Lenteakkoord zoals die volgens de Volkskrant nu in het Belastingplan van Weekers terecht zou komen “te beperkend”.