Tweede Kamer wil pensioenpremies omlaag - Administratiekantoor Kamp BV

Een Kamermeerderheid van PvdA, VVD, D66, ChristenUnie en SGP gaat ervan uit dat pensioenpremies tot 15 procent kunnen dalen, meldt De Telegraaf maandag. Werkenden in loondienst kunnen er daardoor zeker 1000 euro per jaar in hun loon op vooruitgaan.

Belastingvoordeel

Om te voorkomen dat mensen langer werken maar minder pensioen ontvangen, zouden de premies van werkenden aan de pensioenfondsen tot 1.000 euro per jaar omlaag kunnen. Die verlaging zou moeten worden bepaald door de pensioenfondsen, ter compensatie voor andere veranderingen in het pensioenstelsel.

Het kabinet wil de mogelijkheden om met belastingvoordeel voor het pensioen te sparen vanaf 2015 beperken, daarnaast gaat de pensioenleeftijd omhoog.

Fondsen

Een probleem is dat de pensioenfondsen verantwoordelijk zijn voor het vaststellen van de hoogte van de pensioenpremies, en niet de Tweede Kamer of het kabinet. D66 wil dat het kabinet harde afspraken over de premieverlaging maakt met de fondsen. ‘Pensioenfondsen dreigen mensen meer dan 1.000 euro per jaar te onthouden. Dat kan niet. Dit geld was deel van het loon,’ zegt Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg tegen De Telegraaf.