'Tegenvallers voor Belastingdienst' - Administratiekantoor Kamp BV

De kans is reëel dat de Belastingdienst jaarlijks 2 miljard minder inkomsten heeft dan waar het Centraal Planbureau op rekent, aldus Flip de Kam fiscalist en hoogleraar Economie van de publieke sector vrijdag in het FD.

Volgens De Kam en Peter Kavelaars, Hoogleraar Fiscale Economie, verwacht het Centraal Planbureau onterecht een stijging van de belastingopbrengsten met 0,8 procent bij een economische groei van 1 procent.

Laag btw-tarief

Recent vallen de inkomsten van de fiscus ook tegen, doordat consumenten relatief veel geld uitgeven aan producten met het lage btw-tarief zoals voedsel.

De Kam en Kavelaars achten het reëler dat de opbrengsten met niet meer dan een half procent stijgen. vorig jaar was de stijging van de belastinginkomsten ruim tien keer kleiner dan de economische groei.

Belastingontduiking

De Kam verwacht ook meer belastingontduiking door de nieuwe werkwijze van Horizontaal Toezicht en doordat de fiscus steeds minder controleert: “nog maar drie procent van de aangiften, vijf jaar leden was dat nog zo’n tien procent.”

“Er is geen enkele reden om te twijfelen aan de inkomstenramingen”, reageert een woordvoerder ministerie van Financiën.