Stamrecht-bv’s worden de pas afgesneden

Werkgevers die met een gouden handdruk afscheid willen nemen van personeel moeten snel zijn als zij hen nog willen laten profiteren van de fiscale voordelen. Alleen als de ontslagvergoeding voor 15 november is overgemaakt, geldt de ‘oude’ stamrecht-bv regeling.

Wie na deze datum zijn ontslagvergoeding uitgekeerd krijgt, kan niet meer profiteren van bestaande stamrecht-bv regeling, zo meldt fd.nl vandaag. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën voorkomt met deze bepaling feitelijk dat werkgevers hun reorganisatie nog snel voor 1 januari doorvoeren zodat werknemers hun gouden handdruk nog kunnen parkeren in een stamrecht-bv. De datum van 15 november maakt het in de praktijk haast onmogelijk om dit nog te realiseren.

Korting Stamrecht

Per 1 januari verdwijnt de stamrecht-bv, een populaire manier om minder belasting over de eenmalige ontslagvergoeding te betalen. Door de ontslagen werknemer vanuit deze stamrecht-bv periodiek een bedrag uit te keren, wordt dit bedrag namelijk niet belast tegen het hoge tarief van 52% inkomstenbelasting, wat bij een eenmalige uitkering wel het geval zou zijn.
Alleen mensen die nu al een stamrecht-bv hebben, krijgen vanaf 1 januari een jaar lang de keus het hele bedrag in de stamrecht-bv te laten uitkeren met een korting. Voor hen is de eerste 20 procent dan belastingvrij, wat betekent dat zij effectief circa 42 procent inkomstenbelasting betalen.