Repareer bijstand met terugwerkende kracht - Administratiekantoor Kamp BV

De gevolgen van de strengere inkomenstoets voor gezinnen in de bijstand moeten volgens de SP met terugwerkende kracht worden teruggedraaid. VVD en CDA hebben met D66, GroenLinks en de ChristenUnie in het crisisakkoord afgesproken de zogeheten huishoudtoets volgend jaar af te schaffen.

Huishoudtoets

De SP vindt dat niet voldoende, omdat de strengere toets sinds 1 januari dit jaar geldt voor nieuwe instroom in de bijstand en de afgelopen maanden al voor veel problemen zou hebben gezorgd in gezinnen. Dat stelt Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van de SP in een zondag gepubliceerd rapport op basis van meldingen die bij haar partij zijn binnengekomen.

De huishoudtoets maakte deel uit van plannen voor een strengere bijstand van staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken). Door deze bezuiniging was voortaan nog maar één uitkering per gezin mogelijk en werd bij het vaststellen van recht op bijstand voortaan ook gekeken naar het inkomen van meerderjarige inwonende kinderen.

sociale vangnet

Bij ruim een derde van de meldingen hebben ouders hun recht op een uitkering verloren, omdat hun kind werkt. Bij 13 procent heeft het kind geen recht meer op een uitkering, omdat de ouder werkt. In 14 procent van de gevallen staat het kind met lege handen, omdat de ouder AOW ontvangt. Verder is bij ruim een kwart van de meldingen de bijstand ingetrokken, omdat een ander gezinslid ook een beroep op het sociale vangnet moest doen.