Prijsstijging krediet MKB - Administratiekantoor Kamp BV

Nederlandse banken verwachten dat de prijs voor krediet voor het midden- en kleinbedrijf verder omhooggaat. Risicokosten voor probleembedrijven moeten worden doorgerekend. Dat concludeert het FD op basis van gesprekken met bankiers van ABN Amro, ING en Rabobank.

Duur krediet

“Een bank moet zeker vier keer zoveel kapitaal aanhouden voor een probleemkrediet als voor een krediet met normaal risico. Deze voor banken relatief dure oplossing moet worden gecompenseerd,” verklaart het FD. Het geldloket staat nog open, maar banken zijn kritischer geworden. Kapitaalkosten en risico-opslag zijn in het verleden onvoldoende in de prijs verwerkt.

Crowdfinance

“Banken moeten de ruimte krijgen en er moeten meer mogelijkheden komen voor alternatieve financiering.” Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in een reactie op het nieuws dat banken kredieten noodgedwongen nog duurder maken. Ondernemers moeten optimaal gebruik kunnen maken van garantieregelingen als de BMKB en de GO. Belemmeringen voor alternatieve financieringskanalen moet de overheid snel wegnemen.Crowdfinance kan een welkome aanvulling worden op de financieringsopties  voor startende ondernemingen en het MKB en kan daarmee een deel van de  lacune op de financieringsmarkt opvullen.

Het ministerie van Economische Zaken kwam deze week met een nieuwe  editie van het Geldboek, een wegwijzer voor (startende) ondernemers over  de aansluiting tussen hun privé en zakelijke financiën.