Pensioenpremie omlaag ABP

ABP verlaagt volgend jaar de pensioenpremie van 25,4 procent naar 21,6 procent. De verlaging heeft voor het grootste deel te maken met de versobering van de pensioenen door kabinetsbeleid. Dat heeft het grootste pensioenfonds van Nederland donderdag bekendgemaakt.

Pensioenpremie minder, pensioen omlaag?

Door het besluit van het kabinet om het zogenoemde opbouwpercentage te verlagen van 2,05 procent naar 1,95 procent bouwen werknemers minder pensioen op. Bovendien wordt de zogenoemde pensioenrekenleeftijd in 2014 opgetrokken van 65 naar 67 jaar. ABP vindt het redelijk dat deelnemers dan ook minder premie betalen.

Ambtenarenfonds

Het ambtenarenfonds besluit begin 2014 of de korting van 0,5 procent op de pensioenen die het in april heeft doorgevoerd, wordt beëindigd. Dat is afhankelijk van de dekkingsgraad, die aangeeft in welke mate een pensioenfonds in staat is aan zijn toekomstige verplichtingen te voldoen. Die was 106,2 procent op 1 november.

”Bij een ontoereikende financiële positie (een dekkingsgraad lager dan 104,2 procent) zal een tweede pensioenverlaging per 1 april 2014 naar verwachting onafwendbaar zijn”, aldus ABP.