Pensioenfondsen bereid hypotheken te financieren - Administratiekantoor Kamp BV

Pensioenfondsen zijn bereid om mee te betalen aan de financiering van hypotheken van banken, zodat banken meer lucht krijgen om nieuwe leningen te verstrekken aan huizenkopers. Dat meldt het Financieele Dagblad vandaag.

Vermogen
Banken beschikken momenteel over te weinig vermogen, waardoor ze  terughoudend zijn met het financieren van hypotheken. Het plan is om alle  hypotheken die onder de Nationale Hypotheek Garantie vallen, in een aparte instelling te stoppen, om daar vervolgens obligaties met staatsgarantie op uit te geven. 

Doorbraak
Al drie jaar duurt het overleg tussen banken, pensioenfondsen en de staat over, zoals het nu lijkt, een doorbraak in de woningmarkt.  Doel is om de huizenkoper als grote winnaar uit de bus te laten komen. Die zal, als alles doorgaat, minder kwijt zijn aan hypotheekrente.
In een van minister Stef Blok van Wonen aan de Tweede Kamer  staat dat een werkgroep met pensioenfonds APG aan het hoofd, de taak krijgt om de rol van pensioenfondsen en verzekeraars op de hypotheekmarkt verder uit te werken.