Onderzoek FIOD naar witwassen via buitenlandse vennootschappen - Administratiekantoor Kamp BV

De FIOD Haarlem, team anti-witwassen, heeft woensdag beslag gelegd op 18 panden in Den Haag in het kader van een witwasonderzoek onder leiding van het Functioneel Parket. Ook is beslag gelegd op te betalen huurpenningen en bankrekeningen op naam van verdachten

Valsheid in geschrifte en oplichting

Het onderzoek richt zich op vier verdachten; vader (68 jaar), moeder (66 jaar), zoon (45 jaar) en zoon (43 jaar) uit Den Haag. De Zoon (45 jaar) is in 2009 veroordeeld voor het plegen vanvalsheid in geschrifte, oplichting en deelname aan een criminele organisatie tot een gevangenisstraf van 8 maanden onvoorwaardelijk en een geldboete van € 50.000.

Buitenlandse vennootschappen

De verdenking is dat het gezin het geld dat uit deze misdrijven is verkregen, circa €3.5 miljoen, heeft witgewassen. Dat hebben ze vermoedelijk gedaan door via buitenlandse vennootschappen in Liechtenstein en Saint Vincent and the Grenadines vier panden aan te kopen om zo te verdoezelen dat de verdachten vermoedelijk de eigenaren van die panden zijn.

Liechtenstein

Naast de beslaglegging in Nederland heeft woensdag in Liechtenstein een doorzoeking plaatsgevonden bij een trustkantoor dat op papier eigenaar is van de vier panden, maar handelt voor en namens verdachten. Onderzoek heeft verder uitgewezen dat verdachten vermoedelijk beschikken over een bankrekening in Zwitserland op naam van één van die Liechtensteinse bedrijven. Ook op deze bankrekening is beslag gelegd.