Normen zuinige auto's aangescherpt - Administratiekantoor Kamp BV

Het kabinet scherpt de normen voor zuinige auto’s met fiscale voordelen aan. Auto’s moeten nóg zuiniger zijn om nog fiscale voordelen te krijgen. Dat blijkt uit de Autobrief die staatssecretaris Weekers van Financiën naar de Kamer heeft gestuurd.

Doordat auto’s steeds zuiniger en schoner worden, valt inmiddels een op de drie nieuwverkochte auto’s in een fiscaal gunstige categorie. Er wordt bijvoorbeeld geen aanschafbelasting (bpm) of geen motorrijtuigenbelasting gerekend.

Het kabinet verwacht dat over vier jaar, als het zo doorgaat, 60 procent van de nieuwe auto’s schoon en zuinig is en dus fiscale voordelen geniet. Dit beleid is volgens Weekers niet effectief. Bovendien gaat er zo aanzienlijk minder belasting naar de schatkist.

Voorbereiding
Het kabinet wil daarom dat alleen de maximaal 12 procent meest zuinige auto’s nog fiscale voordelen hebben. De meest aangescherpte normen gelden vanaf 1 juli volgend jaar, zodat de markt tijd heeft zich voor te bereiden.
Ook in de toekomst blijft de categorie van meest zuinige auto’s vrijgesteld van de bpm. De vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting voor de allerschoonste categorie blijft gelden tot begin 2014, een jaar langer dan eerder toegezegd.
In een persbericht van het Ministerie van Financiën leest u meer over de inhoud van de Autobrief.