Nieuwe maatregel vraagt om einde boeterente - Administratiekantoor Kamp BV

Banken zouden geen boeterente meer moeten rekenen bij het vervroegd  aflossen van een hypotheek, nu de overheid geen belasting meer heft op  forse schenkingen voor de eigen woning. Daarvoor pleit de Vereniging  Eigen Huis (VEH) woensdag.

 

Belastingvrij schenken

Het kabinet kondigde dinsdag een vrijstellingsregeling aan om de  woningmarkt te stimuleren. Daarmee wordt het mogelijk om een bedrag tot  100.000 euro belastingvrij te schenken zolang dat bedrag wordt gebruikt  voor het aanschaffen van een nieuwe woning of het aflossen van een  woninghypotheek.

VEH voorziet dat de boeterente het gebruik van deze  stimuleringsmaatregel voor de woningmarkt zal ontmoedigen. Huiseigenaren  mogen jaarlijks vaak maar 10 procent van hun oorspronkelijke hypotheek  boetevrij aflossen met eigen of gekregen geld.

SNS Bank

De genationaliseerde SNS Bank laat alvast in een reactie weten  enthousiast te zijn over het nieuwe kabinetsplan. ,,Als de maatregel er  door komt zullen wij het mogelijk maken om een ton boetevrij af te  lossen mits het een schenking is”, aldus een woordvoerster.

ING anderzijds, stelt de boeterente vooralsnog te zullen handhaven.  De bank benadrukt dat de boeterente een vergoeding is voor de gemiste  rente-inkomsten door het vroegtijdig terugbrengen van de lening.

ABN Amro bekijkt de zaak nog. Rabobank, de grootste  hypotheekverstrekker van Nederland, geeft aan te wachten met een  beslissing tot het kabinet de precieze invulling van de  vrijstellingsmaatregel bekend heeft gemaakt.