Miljardenbezuinigingen op pensioenen in gevaar - Administratiekantoor Kamp BV

Het kabinet wil bijna 3 miljard bezuinigen op de pensioenen, maar dat is onhaalbaar als de nieuwe pensioenregels worden uitgevoerd. Dat melden betrokkenen aan de NOS.

 

ABP

Het ABP heeft als eerste fonds de gevolgen in kaart gebracht, en verwacht een stijging van de premies. Ook andere pensioenfondsen denken dat de premies sterk zullen stijgen. En daardoor zouden de plannen van het kabinet de mist ingaan.

Logisch

De overheid is als grootste werkgever van Nederland na invoering van de nieuwe regels honderden miljoenen meer kwijt dan nu, zo heeft het ABP berekend. Dus wat er door de nieuwe regels aan extra belasting binnenkomt gaat er aan de andere kant bij de overheid aan extra premiegelden weer uit, zodat er per saldo niks of nauwelijks iets overblijft.

Afgelopen vrijdag zouden de pensioenvoorstellen van staatssecretaris Klijnsma worden besproken en goedgekeurd, maar het kabinet stelde dat besluit op het allerlaatste moment uit. Vrijdag zei premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat het logisch is “dat over een complex onderwerp als pensioenen nog langer wordt gesproken”.

Geen effect

Uit het vertrouwelijke voorstel van staatssecretaris Klijnsma zou blijken dat de nieuwe regels geen effect hebben op de rijksbegroting. Het ministerie zou zelfs rekenen op een meevaller.