Leraren krijgen er 3,5 procent bij in 2014 - Administratiekantoor Kamp BV

Leraren gaan er volgend jaar gemiddeld 3 tot 3,5 procent op vooruit in koopkracht. Dat zei Helen van den Berg van vakbond CNV Onderwijs donderdag bij de presentatie van het Nationaal Onderwijsakkoord.

‘Dat is een substantiële verbetering van de portemonnee van de docent na jaren op de nullijn”, zei ze. De verbetering komt voor een deel door het akkoord, maar ook door andere afspraken die het kabinet heeft gemaakt.
Zo scheelt het een docent komend jaar netto 2 procent, doordat die minder pensioenpremie hoeft te betalen; een gevolg van afspraken in het Pensioenakkoord en het verschuiven van de pensioenleeftijd.

Daarnaast wordt een deel van de loonsverhoging van 2015 in 2014 uitgekeerd, wat ook 1 procent oplevert. ‘De laatste 0,5 procent is te danken aan de extra middelen die het ministerie vrijspeelt’, zegt Van den Berg.
Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs zegt blij te zijn dat leraren er volgend jaar op vooruit gaan. ‘Als je alles bij elkaar optelt, betekent dit voor leraren echt iets moois.’