Knot: maak ontslagrecht alleen streng voor jongeren - Administratiekantoor Kamp BV

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank pleit in een interview in het FD om het ontslagrecht alleen te versoepelen voor jongeren. Ouderen moeten bescherming houden.

Plannen kabinet

Het kabinet wil volgend jaar de maximale WW-duur fors bekorten en ook het ontslagrecht versoepelen. De vakbonden zijn daar mordicus tegen. Ze hebben geopperd opnieuw een WW-premie voor werknemers te introduceren om de bezuiniging af te wenden. De WW-ingreep van het kabinet moet jaarlijks 1,1 miljard euro besparen.

De volgende hoogconjunctuur

Knot wil ouderen ontzien omdat zij moeilijk weer aan de slag komen als ze hun baan kwijtraken. “Als je oudere werknemers vandaag ontslagrechten zou afnemen, kunnen ze waarschijnlijk niet meer profiteren van de volgende hoogconjunctuur. En dat is de fase waarin ondernemers meer mensen zullen durven aannemen”, aldus de hoogste man bij de centrale bank. Knot verkiest een ‘ingroeimodel’ waarbij de huidige jongeren op termijn wel te maken krijgen met versoepeling van het ontslagrecht.

Sociaal overleg

Het sociaal overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties ging vrijdagochtend formeel van start. Zij ontmoeten elkaar in Den Haag in de Stichting van de Arbeid, hun officiële overlegorgaan. Werkgevers en bonden proberen het eens te worden over maatregelen om de economische crisis te bestrijden en de werkloosheid terug te dringen. Als dat lukt, leggen ze hun pakket aan het kabinet voor. Dat rekent erop dat dat aan het eind van de maand gebeurt.