Kabinet komt met investeringspakket - Administratiekantoor Kamp BV

Het kabinet komt met Prinsjesdag met een investeringspakket in de   strijd tegen de oplopende werkloosheid. Vicepremier en minister van   Sociale Zaken Lodewijk Asscher zei dat woensdag in reactie op   werkloosheidscijfers van het CBS en het CPB.

Banenplannen

Asscher is in afwachting van de eerste banenplannen vanuit  verschillende economische sectoren, waarvoor hij een potje heeft van 600  miljoen euro om de plannen mede te financieren. Asscher zei te hopen op  een snel plan vanuit de bouwsector. Het kabinet wil volgens hem mensen zo veel mogelijk aan het werk  houden, anders overbrengen naar een andere baan en daarnaast de hoge  jeugdwerkloosheid aanpakken door nieuwe banen te creëren voor jongeren.

Herstel

“De harde klap van de recessie houdt aan. Gelukkig laat het CPB ook  zien dat er dit en volgend jaar herstel aankomt. Maar het is een hard  gelag voor mensen die hun baan kwijtraken. Werk moet de belangrijkste  prioriteit zijn voor Nederland en voor het kabinet. Dat moeten we  terugzien in de begroting, met een investeringspakket”, aldus Asscher. De aantrekkende vraag naar uitzendkrachten en de   groeiende orderportefeuilles bij Nederlandse bedrijven zijn ook lichtpunten.

Export naar Duitsland

Asscher hoopt erop dat Nederland kan aansluiten bij het voorspoedige  economisch herstel in Duitsland. “We weten dat Nederland daarvan  uiteindelijk meeprofiteert via de export, maar we weten ook dat het nog  wel even duurt.”

Asscher erkent dat de bezuinigingen met een hoogte van 6 miljard euro een ‘dempend  effect’ kunnen hebben op de economische groei volgend jaar. Toch denkt  hij dat de Nederlandse economie volgend jaar kan groeien, als het  kabinet bij het op orde brengen van het begrotingstekort de juiste  balans weet te vinden. “Dat betekent zo min mogelijk lastenverzwaringen  en waar dat onvermijdelijk is, doen we dat op een manier die de  economie heel laat, die werkgelegenheid behoudt en economische groei  mogelijk maakt