Kabinet houdt vast aan accijnsverhoging

Het kabinet houdt vooralsnog vast aan de accijnsverhoging op diesel en LPG die in januari is ingevoerd. Staatssecretaris Eric Wiebes wil in mei op basis van onderzoek bekijken of de verhoging kan blijven of moet worden aangepast.

Accijnsverhoging

Dat bleek vrijdag uit de woorden van Wiebes na de wekelijkse ministerraad. Brancheorganisaties TLN stelde vrijdag dat de maatregel de schatkist twee keer zoveel kost als dat het op had moeten leveren. Ongeveer 180 miljoen euro aan accijnsinkomsten zouden verdwijnen doordat transportorganisaties in het buitenland gaan tanken.

Wiebes

Wiebes gaf vrijdag toe dat die cijfers er niet mooi uit zien. Objectieve berekeningen van zijn eigen ministerie heeft hij nog niet. Wiebes verwacht in mei cijfers te hebben over de eerste maanden van dit jaar en dan te kunnen bekijken of de accijnsverhoging moet worden aangepast.

Wiebes: “Van mij mag u verwachten dat ik objectief vaststel wat de cijfers zijn, wat de effecten zijn en waardoor het komt. We nemen de tijd die nodig is, dit kun je niet op basis van één maand bekijken. Alternatieven onderzoeken als je niet weet wat er aan de hand is, dat is niet verstandig.” Hij heeft geprobeerd het onderzoek te versnellen, maar dat is maar ten dele gelukt. April komt nog net te vroeg voor een conclusie, aldus Wiebes.

Gevolgen van de maatregel

Ook premier Mark Rutte wil eerst de gevolgen van de maatregel ,,heel precies in kaart” brengen. Er kan niet op basis van een paar weken conclusies worden getrokken, voegde hij eraan toe. Volgens hem kijkt het kabinet momenteel niet naar andere mogelijkheden om de accijnsverhoging te