Hypotheekrenteaftrek bestaande hypotheken aangepakt - Administratiekantoor Kamp BV

VVD en PvdA gaan de renteaftrek van bestaande hypotheken vanaf 2014 jaarlijks met een half procent verminderen, van max 52% nu tot 38%. Dat melden bronnen rond de kabinetsformatie aanDe Telegraaf.

Tarieven inkomstenbelasting omlaag

In 28 jaar wordt de fiscale stimulans voorhypotheekrenteaftrek beperkt van de huidige maximale 52% naar 38%. De opbrengst van de beperking wordt via de inkomstenbelasting teruggegeven. Het hoogste belastingtarief wordt verlaagd van 52% naar 49%. De derde schijf van 42% wordt verlengd.

Nieuwe minsterpost

Een nog onbekende VVD-er zal verantwoordelijk worden voor de nieuwe minsterpost van de woningmarkt en de hervorming van de rijksdienst. PvdA-er Jeroen Dijsselbloem zal de minister van Financiën worden, meldt De Telegraaf.

Adviesrapport

De Commissie Van Dijkhuizen adviseerde de aftrek te beperken tot 37% en de huidige belastingtarieven in de inkomstenbelasting te vervangen door 2 tarieven van 37 procent en 49 procent.  Het CPB gaat de plannen van de onderhandelaars van VVD en PvdA doorrekenen, waarna nog aanpassingen mogelijk zijn. De plannen worden vermoedelijk dinsdag aan de fracties voorgelegd.