Huishoudentoeslag : SP wil uitstel

De SP wil dat de huishoudentoeslag wordt uitgesteld. Eerst moet de Belastingdienst intern orde op zaken stellen, zei het Tweede Kamerlid Arnold Merkies in het radioprogramma Tros Kamerbreed zaterdag.

Huishoudentoeslag

De huishoudentoeslag moet vanaf volgend jaar een reeks andere toeslagen vervangen. Het nieuwe systeem moet minder fraudegevoelig zijn en leidden tot een forse besparing, oplopend tot 1 miljard euro in 2017.

”D’r is nu gewoon zo’n chaos met de Belastingdienst, je ziet dat ze nu alles al niet op orde hebben met de toeslagen. Om dan nu weer een nieuwe huishoudentoeslag te gaan invoeren is dan onverstandig”, aldus Merkies.

Geen steun

Het voorstel kreeg geen steun van financieel woordvoerder Wouter Koolmees van D66. Die wil eerst horen wat de opvolger van Weekers erover te zeggen heeft.

Er zijn veel problemen met de toeslagen. Vorig jaar werd bekend dat Bulgaren op grote schaal fraude pleegden met de zorg- en huurtoeslagen. De bestrijding van deze fraude levert ook weer nieuwe problemen op. Daardoor moesten duizenden mensen wachten op hun geld. Uiteindelijk trad staatssecretaris Frans Weekers (Financiën – VVD) deze week af vanwege de ellende rond de toeslagen.