Hoogste aantal faillissementen ooit - Administratiekantoor Kamp BV

Het aantal failliet verklaarde bedrijven en instellingen is vorige maand opgelopen tot 755, het hoogste aantal in een maand ooit en ongeveer 20 procent meer dan in februari vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.

Record

Het CBS telde over heel 2012 bijna 7400 faillissementen, het hoogste aantal dat ooit in een jaar werd gemeten. Het CBS heeft eenmanszaken niet meegerekend in zijn cijfers. Ook in januari waren er veel faillissementen (734).

Klanten

“De crisis woekert voort, het is nu al vijf jaar aan de gang,” zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. “De zwakkere bedrijven gingen als eerst kopje onder, maar nu zie je dat ook gezonde bedrijven het niet meer redden.” Dat komt volgens hem omdat steeds meer klanten hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Volgens de econoom gaat het in vrijwel alle sectoren slecht, maar vallen de zwaarste klappen in de bouw en de detailhandel.

Van Mulligen ziet het somber in voor de rest van het jaar. “Dit gaat weer ten koste van de werkgelegenheid, de stijging van de werkloosheid zet zich alleen maar door. De gifbeker is nog niet leeg, de voortekenen voor de komende maanden zijn ronduit beroerd”, stelt de econoom.

Duitsland

Het aantal faillissementen in Duitsland vorig jaar tot het laagste niveau sinds het jaar 2000 gedaald.