G20 voor nieuwe belastingregels - Administratiekantoor Kamp BV

 

De landen van de G20 zijn voor een fundamentele herziening van internationale belastingregels die belastingontduiking door grote, internationaal opererende bedrijven moet voorkomen. Vrijdag schaarden ’s werelds meest invloedrijke economieën zich achter voorstellen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voor nieuwe belastingregels.

 

 

OESO

Volgens de OESO voldoen de huidige regels, die grotendeels stammen uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw, niet meer. Ze zijn ooit opgesteld om dubbele belastingheffing te voorkomen, maar leiden er nu maar al te vaak toe dat er in geen enkel land belasting wordt betaald, aldus de denktank. Nieuwe regels moeten er volgens de OESO voor zorgen dat multinationals een ,,eerlijke” bijdrage leveren aan de belastingen.

,,Het gouden tijdperk waarin er nergens belasting werd betaald is voorbij”, stelde OESO-belastingdirecteur Pascal Saint-Amans bij de presentatie van de voorstellen. De nieuwe regels moeten voorkomen dat grote bedrijven hun winsten weg kunnen sluizen naar belastingparadijzen, waar ze verder niets produceren of verkopen. De afgelopen maanden kwamen grote bedrijven als Google, Starbucks en Amazon zwaar onder vuur te liggen vanwege dergelijke praktijken.

Akkoord

De OESO adviseert geïndustrialiseerde landen over economisch en fiscaal beleid. Landen moeten uiteindelijk zelf een akkoord zien te bereiken over nieuwe regels. De denktank, die de voorstellen de komende 2 jaar uitwerkt, kan die niet afdwingen.