Eerste pensioeninstelling voor zzp’ers eind dit jaar van start

BrightNL, de eerste Nederlandse pensioeninstelling voor zelfstandigen met coöperatieve inslag, is er in geslaagd via een crowdfundingcampagne de gewenste 300.000 euro op te halen. BrightNL verwacht vanaf eind 2014 volledig operationeel te zijn.

De 224 investeerders die de 300.000 euro hebben opgebracht zijn aandeelhouder geworden van BrightNL en bezitten samen 5,8%. Onlangs werd al bekend dat de crowdfunding campagne goed van start is gegaan.


Pensioen voor zelfstandigen

BrightNL biedt zzp’ers, interimmers, ondernemers en mensen in loondienst zonder pensioenregeling, de mogelijkheid om via een zelf te bepalen inleg pensioen op te bouwen. BrightNL richt zich op zelfstandigen met een inkomen van 30.000 euro of meer. In Nederland bestaat deze markt uit een miljoen mensen, waarvan BrightNL binnen vijf jaar minimaal 3% wil bedienen.


Pensioenopbouw tegen kostprijs
Meer dan 50% van de zelfstandigen bouwt op dit moment geen pensioen op, waarvan zo’n 40% aangeeft dat dit komt door de hoge kosten. Mede-oprichter Sjaak Zonneveld licht toe waarom BrightNL voor hen uitkomst biedt: ‘Zelfstandigen hebben nu eenmaal geen vast, maandelijks inkomen. Daarom moet de inleg per maand kunnen verschillen zonder dat extra kosten oplevert.’ De kosten voor de dienstverlening bij BrightNL bestaan uit een vaste fee van 210 euro . Daarnaast worden de beleggingskosten doorberekend tegen kostprijs. Tien jaar voor de door de deelnemer gekozen pensioendatum, wordt het geld geleidelijk overgezet naar een defensief beleggingsfonds, zodat het risico richting pensioendatum wordt afgebouwd.

Vergunningsaanvraag AFM
BrightNL verwacht vanaf eind 2014 volledig operationeel te zijn. Op dit moment loopt de vergunningsaanvraag bij de AFM. Zodra deze vergunning is afgegeven, kan BrightNL starten met het inschrijven van de eerste deelnemers. De verwachting is dat de eerste klanten zich in de loop van dit jaar kunnen inschrijven voor pensioenopbouw waarbij tegen kostprijs wordt belegd. Deze deelnemers worden op dat moment ook aandeelhouder van BrightNL.