CBS: 'Werkloosheid stijgt minder snel' - Administratiekantoor Kamp BV

De werkloosheid is in augustus licht gedaald, voornamelijk als gevolg van minder werkloosheid onder jongeren. De afname van de werkloosheid is waarschijnlijk incidenteel. De stijgende trend van de werkloosheid is wel aan het afvlakken.

In totaal zaten in augustus 683.000 mensen zonder werk, 11.000 minder dan een maand eerder. Dat is 8,6 procent van de beroepsbevolking, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In juli was het werkloosheidspercentage nog 8,7 procent.
Jongeren De daling van de werkloosheid, die volgt op een vrijwel voortdurende toename in de afgelopen 2 jaar, komt volgens het CBS bijna volledig voor rekening van jongeren. ‘Het was prachtig weer in augustus. De terrassen zaten vol. Daardoor vonden jongeren makkelijker een bijbaan’, zei econoom Senne Janssen van het CBS. ‘Bovendien zien we aan de inschrijvingen op hogescholen en universiteiten dat momenteel meer jongeren ervoor kiezen door te studeren en dus geen werk zochten.’
Uitzenduren Het CBS corrigeert de werkloosheidscijfers voor dergelijke seizoensinvloeden, die altijd optreden in de zomermaanden, maar die waren volgens Janssen dit jaar sterker dan gemiddeld. Hij acht de kans dan ook groot dat de afname van de werkloosheid ‘incidenteel’ is. ‘Andere arbeidsmarktindicatoren, zoals uitzenduren en vacatures, wijzen absoluut nog niet op een verbetering’, aldus de econoom.
Afvlakken Het CBS stelt vast dat de stijgende trend van de werkloosheid aan het afvlakken is. De afgelopen 3 maanden kwamen er gemiddeld 8000 werklozen per maand bij. ‘Dat waren er eerder dit jaar nog 20.000 per maand’, zei Janssen.
Het aantal WW-uitkeringen is met 5000 toegenomen tot 399.000, zo blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV.