Cao-lonen vorig jaar met 1,4 procent omhoog

De gemiddelde loonstijging die werkgevers en werknemers vorig jaar bij cao-overleg overeenkwamen is 1,4 procent. In totaal werden 462 cao’s afgesloten.

CAO

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN 12 februari.

Cao’s met nullijn 
AWVN stelt vast dat de economische recessie vorig jaar hard heeft toegeslagen in het cao-overleg 2013. Dat blijkt volgens de organisatie onder meer uit het grote aantal cao’s (13 procent) waarin geen loonsverhoging is afgesproken. Dat gaat in totaal om een half miljoen werknemers ofwel één op de vijf werknemers die onder een cao vallen.
Cao’s met een nullijn zijn vooral te vinden in de zakelijke dienstverlening, de financiële dienstverlening en sectoren als de zorg. Dergelijke sectoren zijn vooral op binnenlandse markten gericht en ondervinden de effecten van het bezuinigingsbeleid van de overheid en het terughoudende gedrag van de Nederlandse consument, aldus AWVN.

 

Onzekerheid economie
AWVN verwacht dat het cao-overleg ook dit jaar, waarin circa 450 cao’s voor bijna 3 miljoen werknemers moeten worden afgesloten, in het teken zal staan van onzekerheid over de economie. De tweedeling tussen exportgerichte sectoren – waar het economisch beter gaat en in 2013 hogere loonstijgingen van rond 2 procent zijn geweest – en sectoren die vooral afhankelijk zijn van de binnenlandse markt, zal ook dit jaar zichtbaar zijn. AWVN voorspelde voor cao-seizoen 2014 eerder al een gemiddelde loonstijging van 1,5 procent.

 

AWVN, gelieerd aan ondernemersorganisatie VNO-NCW, is als adviseur betrokken bij de totstandkoming van het merendeel van alle Nederlandse cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen.