BTW-verhoging veroorzaakt problemen voor nieuwbouwmarkt - Administratiekantoor Kamp BV

Het voornemen om de btw te verhogen van van 19 naar 21 procent zou wederom een zware klap betekenen voor de bouw en verkoop van nieuwbouwwoningen. Dat stellen Bouwend Nederland, Neprom en NVB.

De brancheorganisaties vrezen dat mensen die onlangs een nieuwe woning hebben gekocht, geconfronteerd worden met duizenden euro’s aan extra btw-afdracht. Pet 1 oktober gaat het hoogste btw-tarief, dat ook voor nieuwbouwhuizen geldt, met 2 procent omhoog. Zo leidt de maatregel dat bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning van 250.000 euro met 4.200 euro duurder wordt.
‘Voor kopers die voor 1 oktober een nieuw huis hebben gekocht dat na 1 oktober wordt opgeleverd, heeft dit – waarschijnlijk onbedoeld – vervelende consequenties’, aldus de bouworganisaties.

Overgangsregeling
Voor kopers van een nieuwbouwwoning geldt dat de verkoopprijs in termijnen in rekening wordt gebracht. Volgens de belastingregels moet het btw-tarief in rekening worden gebracht dat geldt op het moment dat de prestatie is geleverd en de termijn wordt gefactureerd. Ook in dit geval zou volgens de brancheorganisaties een overgangsregeling moeten komen, waarbij voor nieuwbouwwoningen, die voor 1 oktober 2012 zijn gekocht, het oude btw-tarief blijft gelden.