Belastingvrij schenken voor huis niet verlengd

De maatregel waarbij mensen belastingvrij een ton kunnen schenken aan familie of vrienden mits het geld wordt ingezet voor de aankoop of verbouw van een huis, wordt zeker niet verlengd. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat vrijdag.

Belastingvrij geschonken : 50.000 keer

De NVM pleit voor verlenging van de maatregel, die een groot succes is. Er is in de eerste helft van het jaar al 50.000 keer gebruik van gemaakt, terwijl was uitgegaan van 20.000 mensen. In plaats van ruim 50.000 euro kunnen mensen nu belastingvrij een ton aan anderen schenken, mits dat geld wordt besteed aan bijvoorbeeld de aankoop van een woning, of het aflossen van restschulden.

Tegenvaller op begroting

Dijsselbloem zei dat de maatregel een ‘kickstart’ heeft gegeven aan het herstel van de woningmarkt en daarmee precies doet waar ze voor bedoeld is. Iedereen die dat wil, kan er nog tot eind dit jaar van gebruik maken, maar daarna is het echt voorbij.

Het lijkt erop dat de populariteit van de maatregel gevolgen heeft voor de begroting van Dijsselbloem.

Dijsselbloem beaamde dat de populariteit kan leiden tot een tegenvaller op zijn begroting, maar stelde dat de gevolgen pas in de loop van volgend jaar duidelijk zijn.