Belastingteruggave voor zwangere zzp’er - Administratiekantoor Kamp BV

Vrouwelijke zzp’ers zijn tijdens hun zwangerschapsverlof ten onrechte belast over hun uitkering. Dit blijkt uit een verklaring van de Belastingdienst.

 

Arbeidsongeschiktheidsuitkering

De vrouwelijke zzp’er krijgt tijdens het zwangerschapsverlof een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Over deze uitkering werd inkomstenbelasting betaald omdat het als een inkomen werd gezien. Dit veranderde toen een verzekeraar de uitkering voor een zwangere zzp’er als ‘onbelast’ aanmerkte. Hierdoor stapte Noab naar de Belastingdienst voor meer duidelijkheid. Die is er nu.

Lacune

Volgens voorzitter Martien Hermans van belastingadviseursvereniging Noab, was er sprake van een lacune in de wet. Hij verwacht dat veel advocaten en medisch specialisten het geld over 2012 kunnen terugvragen.

Definitieve belastingaanslagen

Voor de aanslagen die al definitief zijn, kan er een ambtshalve verzoek ingediend worden bij de fiscus om te corrigeren. Hermans schat het aantal zzp’ers dat met verlof gaat op ongeveer duizend. ‘Dat betekent ook dat de schatkist miljoenen per jaar misloopt’, aldus Hermans.