Bedrijven investeren fors meer

Bedrijven hebben in december ruim 19 procent meer geïnvesteerd dan een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Het CBS maakte ook cijfers bekend over het consumentenvertrouwen en de werkloosheid.

Fiscaal voordeel

De derde opeenvolgende stijging kwam vooral door investeringen in personenauto’s, machines en de bouw. De verkoop van personenauto’s trok fors aan omdat bedrijven de hogere belasting die dit jaar is ingegaan, wilden ontlopen. Energiezuinige auto’s hadden tot eind 2013 fiscaal voordeel.

Consumentenvertrouwen

Het CBS maakte ook bekend dat het consumentenvertrouwen is toegenomen. De lichte verbetering kwam vooral door een toename van de koopbereidheid. Sinds de zomer van 2013 is de stemming van consumenten vrijwel onafgebroken verbeterd.

Werkloosheid

De werkloosheid in Nederland is in januari met 10.000 gestegen tot 678.000, ofwel 8,6 procent van de beroepsbevolking. Uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen in januari uitkwam op 460.000. Dat zijn er 23.000, ofwel 5,2 procent, meer dan in december. Onder jongeren tot 25 jaar liep het aantal uitkeringen de afgelopen maand met 10,2 procent sterker op dan gemiddeld, aldus het CBS.